kontaktirajte nas + 381 60 626 27 10

FAQs

Šta znači A klasa profila?+

Kada kažemo klasa A profila, to znači da je spoljni zid prozora (vidna strana prozora sa obe strane) debljine 3mm. Radi poređenja:

1. 3,0 +/- 0,2 mm – KLASA A
2. 2,7 +/- 0,2 mm – KLASA B
3. 2,2 +/- 0,2 mm – KLASA C

Ovo je veoma bitna stvar kod samih prozora, jer upravo taj spoljni zid predstavlja najbitniji segment izolacije i idržljivosti prozora. Neki konkurentski profili se sakrivaju iza broja komora profila, ali to je manje bitno, upamtite, bitno je kolike su one debljine. U suštini što više ima plastike to je izolacija bolja.

Kako da znam da li je za mene PVC ili ALU stolarija?+

Ukoliko vam je potrebna stolarija sa visokim termičkim izolacionim karakteristikama, zvučnom izolacijom ili jednostavno sve to a klasičan beli dizajn koji se uglavnom koristi za stanove i stambene objekte – PVC je najbolje rešenje.
ALU stolarija ima širok spektar karakteristika i primena: sa termičkom izolacijom ili bez nje, otpornija je na fizička oštećenja i pritiske, postoje čak i okviri testirani i otporni na vatru i na metke. Elementi se mogu koristiti za unutrašnje i spoljašnje konstrukcije, i ukoliko imate preferencije u vidu spektra boja ili imitacije drveta – preporučujemo da pogledate naše aluminijumske proizvode.

Koja ulazna vrata da ugradim?+

Kvaliteti ulaznih vrata vaše kuće koje bi trebalo da zahtevate pri odabiru vrata jesu:

SIGURNOST: Osigurajte da vrata budu izrađena od čvrstih i kvalitetnih materijala, kao što su aluminijum ili PVC sa čeličnim ojačanjima u krilu. Pomoću dodatnog ojačanja, specijalnih okova i stakla se dodatno može povećati nivo sigurnosti i zaštita od provale.
IZOLACIJA I ENERGETSKA EFIKASNOST: Dobro izolirana vrata će vam pomoći da održavate konstantnu temperaturu u vašem domu, i smanjiće troškove grejanja i hlađenja. Potražite vrata sa termalnom barijerom, dobrom zaptivkom i niskim koeficijentom prenosa toplote.
OTPORNOST NA VREMENSKE USLOVE: Aluminijum, PVC i čelik su materijali koji su otporni na vremenske uticaje kao što su jak vetar, kiša, sneg i sunčevi zraci.
ESTETIKA: Ulazna vrata čine vaš prvi utisak, stoga odaberite stil i dizajn koji se uklapa sa stilom vaše kuće i ličnim preferencijama. Odabir boje, oblika, staklenih panela i dekorativnih elemenata može dati vašem domu jedinstven izgled.
ODRŽAVANJE: Drvena vrata zahtevaju više održavanja u vidu farbanja ili lakiranja, dok aluminijumska ili PVC vrata zahtevaju znatno manje obaveza oko održavanja.

U kartici vrata možete pogledati naš širok izbor PVC i aluminijumskih vrata od najkvalitetnijih materijala.

Kako mogu da ostvarim finansijsku i energetsku uštedu sa novom stolarijom?+

PVC stolarija vam dokazano štedi novac pri grejanju zimi i hlađenju leti. Neke optimalne brojke su da su PVC prozori oko 5x bolji izolator od starih drvenih prozora, dok su 2x bolji izolator od aluminijuma. Postoji Uw faktor – to je faktor izolacije svih proizvoda pa između ostalog i prozora i što je niži to je bolji. Primera radi:

PVC prozora 0.6
ALU prozor 1.2
Drveni prozor 3

Koje su karakteristike prozora najvažnije za odbranu od provalnika?+

Ukoliko je provala glavni faktor pri odabiru prozora, postoje mehanizmi koji imaju sertifikovanu zaštitu od provale – to su RC1 i RC2 mehanizmi. Deo mehanizma koji upada u prihvatnike se menja u protivprovalni, to se u praksi zovu pečurkice, jer tako slično izgledaju. Aluminijumski prozori su jači i otporniji, ali se i u PVC elemente mogu ubaciti čelična ojačanja i okovi.

Kakva je procedura prikupljanja informacija o ceni ugradnje i naručivanja?+

Ukoliko vas zanima PVC stolarija – cene možete saznati unosom dimenzija koje su potrebne na stranici – kalkulator.
Ukoliko se interesujete za ALU stolariju, ili neke druge proizvode koje nudimo – pozovite nas ili pošaljite upit sa tipom proizvoda za koji se interesujete i dimenzijama na mail: office@danito.rs, ili preko Instagram ili Facebook profila, i mi vam šaljemo kompletnu ponudu u najkraćem roku.

Da li je u cenu uključena i demontaža stare stolarije?+

U cenu je uključena demontaža stare stolarije, ali nije odnošenje iste na otpad.

Kolika je garancija koja se dobija na prozore?+

Mnogo godina na same PVC prozore je garancija bila 10 godina. Razlog smanjenja garancije na 5 godina su sami zakoni Evropske unije i kretanje tržišta. Sam kvalitet profila se nije promenio, nego se išlo logikom: ako je za automobile garancija 4 godine, zašto bi za prozore bilo više. Generalno PVC stolarija nema neku posebnu potrebu za održavanje i veoma dobro se drži sa godinama. Veća je verovatnoća da posle 10 godina bude nekih promena na staklu nego na samim profilima.

Kada je potrebno zameniti stolariju?+

Vreme za zamenu stare stolarije u kući znate kada primetite povećane troškove grejanja/hlađenja, curenje vode ili vazduha, ili vidljivu propadanju stolarije (trulež, oštećenja).

Koliko traje procedura zamene stolarije?+

Nakon prihvatanja ponude i potpisivanja ugovora, potrebno je 2 nedelje za izradu personalizovane stolarije po merama, zatim ugradnja za jedan prosečan stan može da traje u proseku dva dana.